maandag 25 februari 2008

Nieuw nieuws

Hey iedereen !

Eerst en vooral mijn excuses om zolang niets te posten op men blog.
Dit komt vooral door tijdsgebrek en omwille van het feit dat ik geen laptop of internet heb. Om nog maar te zwijgen van de querty toetsenborden hier, ingewikkeld J .

Wel zondag goed uitgeslapen stonden we op om Suriname te gaan verkennen. Eerst hebben we wat plaatselijke Chinese winkeltjes gedaan om ons te bevoorraden. in de namiddag zijn we het culturele centrum van Paramaribo gaan verkennen.

Na enkele minuten wandelen kwamen we al enkele Nederlandse meisjes tegen. Het is hier zo dat alle blanken dag zeggen tegen elkaar. Wat wil je, als minderheid hier.
Na een stevige wandeling langs de waterkant en palmentuin zijn we dan maar huiswaarts gekeerd. Ik kan je zeggen dat de cultuurschok toch wel groot is!

Maandagochtend zijn we ons gaan aanmelden bij de vreemdenpolitie. Onze huisgenoot heeft ons wegwijs gemaakt, ik kan je garanderen het openbaar vervoer in Suriname is niet wat het moet zijn en ZEER ingewikkeld! Na een stevige bui, waardoor ik doordrenkt was van de regen, kwamen we aan bij de vreemdelingenpolitie. Een groot geel gebouw waar wel 50 verschillende kantoren van verschillende instellingen samen komen. Na enkele minuten te wachten was dat zaakje ook weer klaar. Lindsay verblijft nu volledig officieel voor 5 volle weekjes in Suriname.

Op weg van de vreemdenpolitie naar de “bushalt” kwamen we volgens onze huisgenoot alias onze gids aan een groot shoppingcenter. Natuurlijk moesten we daar even een. kijkje gaan nemen. Wie zegt dat Suriname goedkoop is kan zich behoorlijk vergissen! Deze supermarkt bleek de duurste uit de omgeving! Alles staat geprijsd met dollar, JAMMER!
Wat we wel ginds gekocht hebben is een belkaart. JAJA in Suriname stel je niets voor als je geen eigen gsm hebt met een eigen nummer… Alles voor de integratie.. ET VOILA: 8238904 min Surinaams nummer. STUREN MAAR!

In de namiddag hadden we afgesproken met onze KDG medestudenten van lager onderwijs: Joy en Carmen.
Hoewel we zondag dachten dat we gans Paramaribo uit onze broekzak kende waren we nu blij verrast. Paramaribo city heeft namelijk een mooie grote lange straat met allerhande winkels, terrasjes, hotels, enz.
Na een praatje en een drankje op een terrasje aan de domineestraat werd ons allemaal verteld wat we zeker wel en niet mochten doen, wat waar is enz….

Na een drankje in de zon zijn we een fietsverhuurder gaan zoeken. Onze medestudenten wisten een goed adresje.. jammer maar helaas ALLE fietsen WEG! Er zijn hier namelijk zoveel studenten op het ogenblik dat in geen een van de 4 winkels nog een fiets te verkrijgen was ! PROBLEEM??!!!!

Na uren wandelen en zoeken kwamen we de eigenaar van de eerste fietsenwinkel die we bezocht hadden terug tegen en er was een fiets “gevonden”. Nu beter 1 fiets in de hand dan 10 in de lucht.. DUS HUREN MAAr!!

Een herenfiets, voor Ben, was nu al in ons bezit nu nog een damesfiets. Na een lange en vermoeiende dag werden we uitgenodigd bij onze medestudenten voor een heerlijke pasta alla POT. Door Joy opgewarmd. Het smaakte overheerlijk!

Dinsdag ochtend hebben we voor het eerst Dhr. Klaver trachten te bereiken maar tervergeefs. Hij regelt hier de stage voor ons, vandaar. Omdat we toch nog maar 1 fiets hadden zijn we die ochtend dan maar op zoek gegaan naar een tweede. Omdat alle fietsen in heel Paramaribo verhuurd zijn besloten we er eentje te kopen J.
Na uren lang fietsen (fiets geleend van de huisbazin) merkte ik plots een mini chinees winkeltje op. Waar een prachtige blauwe fiets inclusief mandje naar me stond te knipogen. 185SRD was de prijs. (185SRD = 46,25€). MEENEMEN MAAR. Met drie fietsen op weg naar huis en een hoop gevloek van Ben waren we eindelijk thuis aangekomen. Ik kan je garanderen met het spitsuur op de grote weg ( Sophie Redmontstraat) is geen lachertje! Zeker niet in de bakkende zon waardoor Lindsay haar snoet verbrand heeft.

Na deze zware toch hebben we ons snel gedoucht en omgekleed want we hadden een afspraak met de hele KDG-Clan. We hebben samen met 7: Joy, Carmen, Anke,Maarten, Stephane, Ben en mezelf uitgebreid iets gaan drinken alsook gaan eten. Het was een hele belevenis en blij weerzien. Suriname bevalt ons allemaal!

Woensdagmorgen hebben we dan eindelijk Dhr. Klaver te pakken gekregen voor een afspraak. Donderdag om 8uur werden we verwacht. Verder zijn we die dag langs stichting projecten: het boekenfestival geweest. We werden hartelijk onthaald omstreeks 8u30.
Eerst kregen we een uitgebreide uitleg van verschillende medewerkers over het boekenfestival.
Vervolgens werden we voor een televisie geplaatst om de opnames van de voorbije boekenfesival’s te bewonderen; Na deze opnames gezien te hebben werden we overspoeld met vragen. We keerden huiswaarts met een opdacht voor het volgende boekenfestival in Marowijne ( 26-29 februari).
We moesten nog enkele workshops verzinnen voor de volgende week en deze moesten we dan voor donderdag morgen afhebben.

Thuisgekomen wisten we wat te doen! Na een stevige lunch vlogen we in het werk. S’avonds om 22uur hebben we deze dan nog snel in een internetcafé kunnen verzenden. OEF!

Donderdag ochtend vroeg uit de veren om omstreeks 8uur bij het kantoor van Dhr. Klaver te staan. Na een hele bespreking en overdracht van informatie werden we doorverwezen naar onze stageschool: Selectaschool.

Ginds hadden ze ons niet verwacht maar toch werden we, op z’n Surinaams, hartelijk ontvangen! De directrice is een zeer vriendelijke uitbundige dame die zich volledig geeft voor haar school! Zo horen we het graag!
Na een uitgebreide babbel en een ontmoeting met onze mentor die toevallig ook op school was keerden we terug met een voldaan gevoel. Deze school is goed georganiseerd, men weet met wat men bezig is en er is geen sprake van chaos!

Na ons schoolbezoek moesten we ons gaan aanmelden, tesamen met Joy en Carmen, bij het Belgische consulaat. Mooi opgekleed vertrokken we naar daar. Na een half uurtje wachten op onze laatkomers gingen we samen het consulaat binnen. Een zeer mooi kantoor in een gezellig houten huisje. We moesten plaatsnemen in de wachtzaal, onze pas afgeven, kopie laten maken en hupla.. We mochten terug huiswaarts keren. Klaar is kees.
Donderdagnamiddag zijn we een hangmat gaan kopen en flashlights (zoals ze het hier zo mooi zeggen) om deze mee te nemen op onze weekend trip naar Brownsberg.
Donderdagavond zijn Maarten, Stephane, Anke hier ten huize Ben en Lindsay komen koken voor ons allen. Het was een heerlijk maal met uiteengevallen loempia’s vol kousenband (hoewel er op de verpakking stond dat er kip moest inzitten) en groentjes in een overvloedige tomatensaus met rijst. Een paar Parbo biertjes en rode wijntjes later besloten we maar te gaan slapen. Een welverdiende nachtrust na een drukke dag!

Vrijdag ochtend hebben we wat gewerkt voor school en ingepakt voor onze weekend trip.

We zijn dit weekend naar Bownsberg geweest met Dion. Onze prive reisleider!
met zen vieren : Joy, Carmen, Ben en mezelf zijn we vertrokken naar prachtige stukjes jungle. We hebben gaan overnachten op Stoneisland, in hangmatten in de jungle geslapen, goed gegeten, gedronken. we hebben grote wandelingen gemaakt, waardoor de slippers van de meeste van ons vernield waren. We hebben Leonval en Ireneval gaan bezoeken en gaan beklimmen! Heerlijk gebaat in de watervallen en moe maar voldaan teruggekeerd naar ons kamp. Zondag zijn we met een bootje op het stuwmeer gaan varen tussen de piranha’s. Met het bootje zijn we langs de andere kant van de jungle geraakt waar we aapjes, papegaaien, reigers, spechten en een wurgslang gezien hebben. Onze reisgids Dion heeft de wurgslang voor ons gevangen zodat we mooie foto’s konden maken… DE GEK!

Ik heb het op film hoe onze reisgids de slang van om en bij de 4 meter te grazen neemt met een slap takje en een stukje koord. GEWELDIG om zien..
Het weekend was AF! we hebben heerlijk genoten van de uitstap en keerden gelukkig en voldaan zondag avond terug naar huis. Een nachtelijk wasje en poetsbeurt later besloten we te gaan slapen. Maandag wordt een grote dag….

Maandag zijn we naar de Selectaschool geweest. We werden om 7u30 ontvangen door de super vriendelijke directrice en haar assistente. ze hebben met twee voor ons de ochtendglorie gezongen in hun kantoor.

Dit is een traditie in de scholen, elke ochtend voor het eerste lesuur, voor de pauze alsook na de pauze word God en Jezus geprezen. We hebben heel de voormiddag lessen kunnen observeren. De manier van lesgeven is anders dan thuis maar de kinderen zijn net dezelfde! Vol deugenieterij. Het beloofd een mooie stage te worden!
Nu gaan Ben en ik eerst nog een wasje doen om de modder uit onze kleren te krijgen.
We redden ons hier goed! We zijn echte SURINAMERS.


Enkele weetjes:

- Lindsay haar teen is ontstoken door de jungle toch op sleffers!
- we koken elke dag zelf!
- Anke heeft ons een trukje geleerd: as je achter de SRD een nulletje zet kom je op onze oude belgische frank uit. Zo is bv 10SRD = 100fr = 2,47€
- We hebben kakkerlakken in de keuken! Deze zijn tijdens het weekend verwijderd. Namens onze huisgenoot waren het er een stuk of 100
- Onze drie honden plassen graag tegen onze boodshappen JAK!
- Ben is een echte huisman! Hij poets graag het huisJ
- Lindsay haar voet is ontzwollen!

4 opmerkingen:

Charlotte Vanduffel zei

HEEEEEY LINDS!

Manman ik snap het systeem eindelijk! Heb al 3 keer geprobeerd zo een reactie achter te laten, maar da liep om de een of andere reden steeds mis! Ma nu ga het lukke, ik voel het!
(ma dan zal ik dus nu mijn tekstje NOG maar eens typen hieronder:))

Oké eerst en vooral al ff zegge da t super tof is da je zo uitgebreid verslag uitbrengt... Ge wordt echt op de voet gevolgd hier!

Tis tof om te horen da je het er naar je zin hebt! Zie wel da t er ni TE tof is, want kwil wel da ge nog trug naar ons komt zenne! We missen u hier al serieus!

Amai ik kan mij da echt ni voorstelle da gij der zo in de jungle zit en in hangmatten enzo slaapt! Ik ben zo benieuwd naar al u verhale als gij terug zijt!

Is t in orde me uwen teen nu?:)

Kben hier al in afwachting naar u volgend verslag! Zijn t lieve kindjes waar ge les aan geeft? Nog nieuwe spannende verhalen? En hoe zit da me die jonges daar;). Kdenk da wij daar ook wel wa in geïnteresseerd zijn:)... Hehe! (typisch:))

Oke amuseer u nog daar! Geniet van t zonneke en zie da ge KAKBRUIN terugkomt!!!

Tot schrijfs...

XXXXXXXXX dikke zoen

Charlotte

Anoniem zei

Joe patatje!

WOW ... WA nen uitleg :)
Duidelijk een inhaalmaneuvre(of hoe ge het ook schrijft)
Ge hebt er duidelijk veel te doen en de momenten van verveling zijn beperkt precies! :)
Hier loopt het anders... :p
Ik kijk al vol spanning uit naar u straffe verhalen! En da filmke van de slang natuurlijk ;)
Ondertussen hebk gemerkt da mijn sms naar u surinaams nummer inderdaad ni aankomt! Dus vanaf nu stuur ik enkel nog naar u mobistarnummer :)
Doeeeei patatje!Beleef nog spannende avonturen!

*x*

Bart VI zei

Heyla!

Amai stevig stukje tekst, hier zijn t minder interessante weken ze :))

Inderdaad, de GEK ;)

amuseer u nog

xx

Mary Jane zei

Yooooooow!! Lindsay!

Alles is daar precies wel strak in orde heb ik de indruk! Geniet ervan met heel uw hartje, je hebt het zo hard verdiend hé.
Ik heb al super veel aan u gedacht hoor en als ik in de spiegel kijk zie ik groen van jaloezie!! Ben heel blij dat alles daar goed in orde is, al had ik niet anders verwacht

Have fun en tot schrijfs

xxxxxxxxxxxxx van uw marjannepan